Igyak BCAA-t? Ezt a kérdést sokszor hallottam már. Olaszországban erre keresték a választ.

Az olasz Urbino Carlo Bo Biomolekuláris tudományok tanszéke új tanulmánya került elfogadásra és publikálásra.  A kísérletben 20 férfi és 12 fiatal nő bevonásával kettős-vak módszerrel azt vizsgálták, hogyan hat az aminosav gyártók által javasolt adagolása  az érzékelt erőfeszítésre (ÉE). A kísérletben magas-intenzitású állóképességi biciklizés tesztet végeztettek a résztvevőkkel, mely 10 darab 90 mp-es sprintből és 3 perces pihenők váltakozásából, majd kifáradásig tekerésből állt. Az ÉE-n kívül mérték még a vér értékeit (kreatin kináz, alanine, BCAA, triptofán, ammónia, glükóz szintek) és teljesítmény indexeket (VO2max, laktát küszöbök, kifáradás ideje). Minden alany 13.2g szénhidrátot, 3.2g BCAA-t és 1.6g L-alanine-t fogyasztott adagonként vagy placebot a teszteket és edzéseket megelőzően. Az étkezési szokások és edzésterhelés a teljes edzés alatt mérve voltak.

Eredmények: Az első nap az ÉE 9% csökkent a pihenőidő alatt a placebot fogyasztók csoportjához képest a pihenő szakaszok alatt. A 9. Hétre az ÉE értékek 13 és 21%-al csökkentek a sprint és pihenő szakaszok alatt, valamint a kifáradás ideje és edzés impulzus is szignifikánsan növekedett (tovább bírták, nagyobb terhelés alatt). Az aminosav fogyasztás gyors ütemben (1 órán belül) megnövelte a vér BCAA értékeit, ugyanakkor visszafogta az szabad triptofán szint emelkedését, mely már az első napon magasabb volt a placebo csoportnál csakúgy, mint az utolsó héten is (a szabad triptofánok nagyobb eséllyel alakulnak szerotoninná, amelynek megnövekedett szintje pozitívan hat a kedélyünkre, ugyanakkor negatívan a fáradtságérzetre és agyi koncentrációra) . Nem volt különbség táplálkozási szokásokban a csoportok között és ezek nem is változtak idővel és vércukorszint különbséget sem észleltek. A VO2 max és laktát küszöb értékek sem változtak.

Koklúzió: Az eredmények azt indikálják, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható BCAA-k gyártók által javasolt alkalmazása csökkenti az észlelt fáradtságot, illetve javítják a szabad triptofán:BCAA arányát a vérben. Ebből következik, hogy a csökkent észlet fáradtság nagyobb edzésterhelést tesz lehetővé, kitolva a kifáradás végső pontját.

Tehát a válasz a sokszor feltett kérdésre, hogy igyak bcaa-t vagy, hogy van e pozitív hatása az aminosavaknak a válasz az, hogy az aminosavak fogyasztása táplálékkiegészítő formájában mindenki számára pozitív élettani hatásokkal bír, főleg, ha edzésre adjuk a fejünk. 

Forrás: https://jissn.biomedcentral.com/