Mi az a fehérje?

Fehérjepor

A fehéjék úgynevezett aminosavak, az izmok építőkövei, de minden sejtben lejátszódó folyamatban részt vesznek. Nincs olyan verzió, hogy nincs szüksége egy embernek fehérjére. Innentől már csak az a kérdés, hogy mennyire és milyen formában? Nem fogom túlbonyolítani a dolgokat, hanem a lényegre szorítkozom, hogy emészthető legyen.

Bár a fehérjét nem írtam bele a “Táplálékkiegészítők amire mindenkiek szüksége van” cikkembe, attól még a fehérjeporoknak is jelentős szerepe van a palettán. Az interneten rengeteg információ van és bizony ezek jórészt különbözőek. A WHO jelenlegi ajánlása 0.8g fehérje testsúly kilogrammonként, tehát egy 80kg-os felnőttnek 64g proteinre van szüksége naponta. A WHO ajánlása azonban nem veszi figyelembe a súlyzós edzést vagy más sportokat, így ez a mennyiség nem elegendő az izomtömeg növelésének támogatásához, ennek maximalizálásához még annál inkább se. Ennek meghatározásához már több faktort is figyelembe kell vennünk, nem csupán a testsúlyunkat, de céljaink is.

Míg egyesek csupán definiált, nőies izomzatot szeretnének, más férfiak vékony testalkatukhoz nagyobb izmokat látnának szívesen. Amennyiben valaki fejlődni szeretne, úgy edzenie kell. Az edzés fárasztó dolog, minél intenzívebb annál több energiát fogunk felhasználni hozzá, így amennyiben valaki nagyobb “tömeget” szeretne elérni, nagy súlyokkal kell dolgoznia, értelemszerűen keményebb igénybevételt fog jelenteni, így számára nagyobb kaloriabevitel (itt a protein, szénhidrát és zsír összbevitelét értem) lesz szükséges. Míg ha valaki csupán nagyrészt zsírt szeretne lefaragni magáról, számára az alacsonyabb kalorabevitel lesz ideális, így kevesebb energiája is marad a nagyobb igénybevételre.

Mennyi proteint kéne bevinnem?

Egy túlsúlyos embernek használható ökölszabály az 1g protein/testmagasság mennyiség kezdésnek. A megfelelő mennyiség több faktortól is függ, edzés esetén a 2-2.5g protein/testsúlykg mennyiséggel nehéz melléfogni, de természetesen számít a bevitt szénhidrát és zsír mennyisége is. Egészséges ember esetében nem kell túlaggódni a dolgot, amennyiben speciális szempontjaid vannak, úgy konzultálj szakemberrel!

Mennyi protein szívódhat fel egy étkezéssel?

Az összes elfogyasztott protein felszívódásra kerül, azonban ez nem jelenti azt, hogy hasznosul is izomépítésre!

Hány étkezés lenne az optimális?

3-5 étkezés, annak érdekében, hogy az ideális mennyiséget elosszuk, az emésztést ne terheljük túl, a tápanyag felszívódás, energia ellátás folyamatos és kiegyensúlyozott legyen.

Számít mikor visszük be a proteint?

Az eddig végzett tanulmányok szerint lassú felszívódású protein ideálisabb a protein felszívódás és izomépítés szempontjából, azonban ismét nem ez fog számítani fejlődésed szemontjából, hanem a hét során bevitt protein mennyisége (és szénhidrát, zsír)! Korábban azt hitték létezik egy úgynevezett anabolikus ablak, ami miatt az edzés után közvetlenül kell elfogyasztani a fehérjeport, azonban mára ez az elmélet is megdőlt.

Kell nekem hozzá a fehérjepor?

Az ételek mind tartalmaznak fehérjét. Számít azonban a fehérje minősége, aminosav összetétele, hasznosulása, az étel kalória mennyisége. Egy gyorséttermi hamburgerben is megvannak ezek, de egy minőségibb étel makronutriensek (fehérje, zsír, szénhidrát) szempontjából jobbnak számít (talán ízre is). A fehérjeporok tiszta fehérjék, jobb a hasznosulásuk és kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint az ételek. A fehérjeporok táplálékkiegészítők, tehát egy jó étkezés mellett kiválóan hozzátehetnek az izomzat fejlődéséhez, diétához, azonban ha nincs rendben az étkezés, ne is várjuk el, hogy releváns mértékben hozzátesznek fejlődésünkhöz. Mára már léteznek az állati fehérjén kívül vegan verziós fehérjeporok is. Ezek kicsit más “profillal” rendelkeznek, de ugyanúgy ellátják a szervezetet a szükséges dolgokkal.

Fehérjepor
Egy ideális edzés utáni étkezés sportoló számára

Lehet baj a túl sok fehérje fogyasztásától?

Csaló étkezés

Szigorú diéta melletti csaló étkezés

A túl sok víztől is lehet baj. Azonban ezek a mennyiségek, sőt még ezeknek háromszorosa (3g/testsúly kg) is biztonságos, sőt, minden tudományos és eddigi tapasztalat alapján számos pozitív hatással rendelkezik egészséges felnőtt egyéneknél.

A lényeg tehát, hogy a hét során bevitt protein mennyiség a legfontosabb így ismét arra a következtetésre juthatunk, hogy ne a részleteken aggódjunk, hanem egy jó életmódot éljünk, amiben minden szükséges megvan és az számít, hogy hosszútávon fenntartható legyen, ne pedig, hogy aznap elnyaltunk e egy fagyit. Minden más csak ezek után jöjjön!

Amennyiben esetleg fájna a hasad egy bizonyos fehérjétől, úgy érdemes kipróbálnod más ízt, ha az se jó, másik típust (izolátumot például, melynek nagyobb a fehérje tartalma, mint a sima fehérje koncentrátumnak). Az ilyen problémák nem azért jönnek elő, mert az adott gyártó fehérjére rossz minőségű lenne, hiszen a neves gyártóknak nagyon magas standardeknek kell megfelelniük, folyamatosan ellenőrzik őket és nagyon vigyáznak drágán felépített brandjük értékére, sokkal inkább azért, mert mivel ezek a porok kémiai eljárással vannak előállítva, így szükségszerű hozzáadniuk olyan adalékokat, mint csomósodásgátló, színezék, ízesítés és hasonlók. Ezek teljesen hétköznapi dolgok, mégis előfordul, hogy az ember valamiért egy ilyen kis dologra intoleráns vagy azzá válik. Ilyen esetben pedig bánthatja a hasunkat, ritkább esetben a háttérben laktóz vagy tejcukor intolerancia állhat, de ilyenkor más tejtermékek is hasonló panaszokat okoznak.

Milyen fehérjeport válasszak?

Amennyiben úgy döntesz, hogy használni fogsz fehérjeport, úgy ajánlom figyelmedbe a MyProtein Impact Whey fehérjéjét. Rengeteg íz közül választhatsz, nekem a fahéjas csiga, sós karamell és kávé – karamell a kedvencem, de van ízesítetlen verzió is, amit a zabkásámhoz vagy esetenként sütéshez használok. Manapság rengeteg magas fehérjetartalmú ételt és alapanyag megvásárolható. Nem mindegyik protein szelet vagy termék diétás azonban! Mindig nézd meg az adott termék makronutriens táblázatát, mert ha 100g-ra vetítve sok a szénhidrát, az már nem igazán fitt választás. Snacknek jó alternatívák a müzli szeletek, abonett szendvicsek, protein szeletekből mindenképp próbáld ki a MyProtein Impact Bart. Helyettesít egy étkezést, jó a makronutriens tartalma és arányai, nem mellesleg pedig eszméletlen finom!