Azt hiszem ez a téma az, amihez egyik edző se szívesen szól hozzá vagy beszél róla nyilvánosan, mégis olyasmiről van szó, ami nagyon fontos és érdemes írni róla, egyrészt, mert egy edző választásánál vannak szempontok azon kívül is, hogy “szimpatikus” vagy “jól néz ki, akkor biztos ért hozzá”, másrészt, mert az utóbbi években több, mint 95 hazai iskolának volt engedélye edzőket képzeni, ezek közül sok teljesen online keretek között ontott magából személyi edzőket. Az itt leírtak sok általánosítást tartalmaznak, mert valóság ilyen, kérem akinek nem inge, ne vegye magára! Nem elijeszteni akarok bárkit attól, hogy edzőhöz forduljon, hanem iránymutatást adni, hogy egy negatív tapasztalat miatt ne könyveljen el minden edzőt ugyanolyannak és gondolja úgy, hogy az edzők kóklerek és nincs szükség rájuk.

Rögtön az elején fektessünk le egy alapvetést:

Az izom ha erőltetik erősödni fog. Ha túlterhelik növekedni fog. Rosszul végzett edzéssel is lehet erősíteni és lehet növelni az izomzatot (tehát lehet fejlődni), ugyanúgy, ahogy építhetsz magadnak házat, mégis jobban fog kinézni és kisebb eséllyel megy tönkre benne bármi, ha szakemberekre bízod a dolgot. Ahogy az építőiparban, úgy a fitnesz szektorban is nagyon könnyen belefuthatsz olyan szakikba, akik bár elkezdik építeni a házadat, már a legelején rosszul csinálnak dolgokat és a munka lehet nem halad, elromlik valami, vagy csak utólag jön elő a probléma.

Neked mire van szükséged?

A legfontosabb tisztáznod, hogy mire van szükséged. Mindenki ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozza, hogy “mik a céljaid”, de most tegyük félre, hogy fogyni akarsz vagy izmosodni, stb. Nézzük a dolgokat onnan, hogy szükséged van-e rá, hogy olyan foglalkozzon veled aki szakmailag felkészültebb, vagy elég, ha csak pár hét alatt felhúz rád egy kis izmot a strandszezonra? Van vállfájdalmad, meglévő problémád, amit szeretnél helyre tenni/elkerülni, hogy rosszabbodjon vagy teljesen egészséges vagy? Érdekel, hogy egy gyakorlat csendben gyilkolja a vállízületed vagy, hogy mikor oldalt emeled a kézi súlyzót valóban az az izom dolgozik aminek kell vagy minden más is? Ezek nagyon fontos kérdések. A helytelenül végzett edzés ugyanúgy árthat az egészségednek, mint egy rosszul végzett műtét, csak itt lassabban történik a dolog és nem veszed észre. Ha teljesen egészséges vagy és csak “formába szeretnél lendülni”, úgy természetesen egyszerűbb dolog van, de manapság kevés az olyan ember akinek nem fáj a válla, dereka, húzódik itt-ott. Ezek mind jelek, hogy vannak problémák, amiket ideig-óráig lehet erőltetni, de előbb utóbb lesérülsz és hetekre, hónapokra elfelejtheted a fejlődést.

  1. Végzettség
Végzettségek szem előtt

Lehet nagyon szimpatikus egy edző, ha nincs meg a megfelelő tudása, nem fog tudni felkészült válaszokat adni a problémáidra. Tudtad, hogy Magyarországon személyi edzést csak megfelelő végzettséggel lehet végezni? Jó okkal. Egy fitnesz vagy csoportos instruktor végzettség nem arra van, hogy valaki másokat egyénileg edzen, a valóságban ráadásul olyan edzők is tevékenykednek, akiknek semmilyen végzettségük nincs. A csoportos órák nagyon jók, azonban ott se idő, se energia nincs arra, hogy egy edző alaposan figyeljen vagy javítson az ott lévők hibáin (és a végzettség sem ezt célozza). Az, hogy valaki lefogy, elér egy jó fizikumot még nem teszi edzővé. Egy végzettség se garancia természetesen, de a személyi edző képzés során olyan szempontokat és tudást tanítanak, amire nagyon is szükség van, mondjon a 20x-os fitnesz bajnok vagy 40 éve praktizáló edző bármit is a közösségi médiában! A mindenféle életmód és táplálkozási tanácsadó képzések 1-2 hétvége alatt letudhatók, de vinnéd az autód olyan szerelőhöz, aki egy hétvége alatt végezte az iskolát? Egy hétvége alatt valaki tágíthatja tudását, új ismereteket szerezhet, de nem válik szakértővé, mert bár az ilyen képzések is hasznosak, önmagukban nem elegendőek. Egy edzőnek sem feltétlenül az a legjobb döntése ha étrendet ad a kliensének. Sokkal célravezetőbb ha megpróbálja megtanítani önálló döntéseket hozni, hogy sikeresen életmódot válthasson. Ha edzőt választasz, nyugodtan kérd el a végzettségeit igazoló dokumentumokat, ne elégedj meg azzal, hogy jól néz ki vagy helyezést ért el, valamilyen testépítő vagy más versenyen: “Mikor, hol és milyen végzettségeket szereztél?”. Hidd el, egy edző is komolyabban fog venni, ha azt látja, hogy neked elvárásaid vannak. Nem Te vagy az edzőért, hanem az edző van érted. Ez egy szolgáltatás aminek vannak keretei, mindkét fél számára. Az interneten keresve könnyedén találni olyan edzőket, akiknek oda sincs írva mikor és hol szerezték a végzettségük, pedig ennek alapvetőnek kellene lennie.

2. Edző vagy szakember?

Szerintem nem ugyanaz a kettő. Ha valaki megszerzi a végzettségét, sajnos ha nem figyel oda, idővel a jó részét elfelejti (ez nagyon gyakori). Minden izmot és működést latinul is tanítanak a képzésen, de ha odamész egy edzőhöz valahol és latinul kérdezel tőle egy alapvető dolgot, valószínűleg nem fogja tudni miről beszélsz, mert már elfelejtette. De miért is fontos ez? Rengetegen mondják fáj a térdük, de honnan tudja egy képzetlen edző, hogy ezt hívják patellofemoralis fájdalomnak, amit legtöbbször a négyfejű combizom okoz, esetleg a combpólya-feszítő izom és oldalsó farizom felborult kapcsolata? Hogy fog tudni rákeresni egy problémádra, ha nem beszéli a latin szaknyelvet? Hogy fogja értelmezni az orvosi leleteidet? Nem arról beszélek, hogy perfekt latint kell beszélnie, de igenis, tudnia kell, hogy a boka milyen mozgás közben sérül legtöbbször, mert csak így kereshet rá egy bokával kapcsolatos problémára a vonatkozó tanulmányokban és tudnia kell az izmok eredését, tapadását (legalább nagy vonalakban), általuk létrehozott mozgásokat, mert ha az edző nem teszi magával szemben magasra a lécet, mennyit is várhatsz így el tőle? Bármilyen továbbképzésre szeretne menni valaki, ezeken a képzéseken a latin szaknyelv és anatómia alapvető fontosságú. Természetesen mind felejtünk idővel, de ezért is kell megpróbálni frissen tartani a tudást!

Egy kardiológiai szakvélemény egyik oldala

3. Szimpátia

Természetesen fontos, hogy szimpatikus legyen akivel heti kb. 3 órát fogsz tölteni, de nézz mélyebbre. Egy edzőnek sok szerepben meg kell állnia a helyét. Van mikor tanárnak, barátnak, néha szülőnek és picit valamilyen szinten pszichológusnak is kell lenni. Nagyon meredek dolgokat hallottam már másoktól, hogy milyen stílusban kommunikáltak velük, mikor egy edzőhöz fordultak (se személyi, se csoportos edzésen nem elfogadható, hogy egy edző leüvölti a fejed vagy lekezelően beszél). Ha nem adja meg számodra már az első pillanattól a tiszteletet, nem válaszol türelmesen minden kérdésedre, nem kezel egyenrangúként, nem kedves, esetleg lenéző veled , azonnal lépj tovább! Egy edzőnek, ha tízszer kell valamit elmagyaráznia és fáradt, akkor sem emelheti fel a hangját vagy tehet rád sértő megjegyzést.

4. Figyelem

Az egyik legfontosabb, hogy egy felkészült edző, felmérés nélkül nem kezd el edzéseket tartani. Akire az egészséged bízod, annak tudnia kell minden olyan dologról, amit figyelembe kell vennie az edzések során, ha nem kérdez ki, nem mér fel tesztekkel, nem fogja tudni mire kell figyelnie. Azt szokták mondani, hogy ha egy edző a mobilját nyomkodja, ahelyett, hogy rád figyelne az rossz edző. Van edző, aki büszke rá, hogy ő nem is használja a mobilját míg edzést tart. Valójában ez sem fekete és fehér. Egy edzőnek ki kell alakítania a képességet, hogy egy pillantásra látja, ha valamit rosszul csinálsz, de ha ez nincs meg neki, hiába néz meredten téged miközben végrehajtod a gyakorlatot, olyan, mintha egy szobanövény tartana edzést neked, mert néz ugyan, de nem lát. Egy felkészült edzőnek egy pillantásból látnia kell, ha nem tartja a hátát vagy rossz szögben végzi a gyakorlatot akit edz. Az edző figyelmét inkább úgy mérheted fel, hogy rendszeresen javítja e a dolgokat, motivál (instruál e, feljebb, lejjebb, szorosabban, stb.), mikor pedig jól csinálod megdicsér. Ezt hívják visszajelzésnek, amit egy edzőtől elvárhatsz, nem pedig csak annyit, hogy testben ott áll és csak néz boci szemekkel. Az sem árt, ha egy edző minden egyes találkozásotok alkalmával érdeklődik hogyléted felől. Fáj e valami, van e izmoláz, terhelhető vagy e?

5. Sportmúlt

Nem mondom, hogy egy edzőnek komoly eredményekkel kell rendelkeznie, de egy edző, aki nem futott még többet 5km-nél, hogy akar hitelesen beszélni a futásról? A kondizás, testépítés szuper, de minél többféle mozgásban szerez tapasztalatot egy edző, annál jobb válaszokat és tanácsokat tud adni, hiszen ismeri a testet, átélte, tudja, hogyan reagál. Ha nem tanulta vagy nem tapasztalta, honnan fogja tudni, hogy mik a valószínű okai annak, amitől görcsöl a vádli? Aki testépíteni akar, annak is van keringése, annak is lehet kísérő betegsége, veleszületett rendellenessége (sok embernek van asztmája, szívbillentyű-záródás rendellenessége vagy akár az egyik sípcsontja rövidebb, mint a másik). Az emberek a fitt külsőt az egészséggel, edzettséggel párosítják, azonban ez távolról sincs így. Nem véletlen, hogy ha egy hatalmas darab testépítőt látsz egy videóban magyarázni azt veszed észre, hogy úgy veszi a levegőt, mint aki épp száz métert sprintelt, pedig csak egyhelyben áll. Erős, izmos, de pár éven belül már nincs közöttünk…

6. Árak

Természetesen nagyon fontos szempont, hogy milyen áron dolgozik egy edző. Nagyon ritkán látható, hogy az edzők kiírnák milyen áron dolgoznak, pedig ha már bemutatják magukat a weboldalukon ezt az alapvető információt is közölniük kellene. Budapesten 4-10.000 forint között látni árakat, de a drágább azt jelenti, hogy jobb is? Egyáltalán nem! Egy olyan edzőnek, akinek ez csak mellékes, sokkal könnyebb kiírnia, hogy 10.000ft-os órabérrel dolgozik, hiszen ha nem jön senki, neki amúgy is van mit csinálnia, így számára mindegy, míg egy főállású edzőnek szem előtt kell tartania, hogy megfelelő áron dolgozzon, amennyiben árat emel, kockáztatja, hogy elveszít pár klienst, akik azt az árat már nem engedhetik meg maguknak. Az ismertebb fitnesz hálózatok 8000ft feletti áron kínálnak személyi edzéseket, de ebből az árból lejön az ő hasznuk is és távolról sem biztos, hogy szakembert kapsz magad mellé, így érdemes ezt is észben tartanod, tájékozódnod. Vidéken minden kedvezőbb árfekvésű, így egy edző szolgáltatásai is olcsóbbak a fővárosiénál legtöbbször. Amennyiben egy felkészült, jó edzővel találkozol, valószínűleg drágábban fog dolgozni, mint mások. Ebben az esetben rajtad áll eldönteni, hogy hajlandó vagy e egy szakember tudásáért, tapasztalatáért többet fizetni vagy sem.

Mi olyan nehéz ezen, hogy beárazza egy edző a saját idejét, tudását, stb.?

7. Külső

Szálkásan formában és kevésbé formában

Az, hogy valaki megnyer egy fitnesz versenyt, jól néz ki, sok követője van a közösségi médiában és drágán hirdeti magát nem teszi edzővé, nem teszi szakemberré és simán csináltat valakivel úgy gyakorlatokat, hogy lesérül, mert neki ugyan szerencséje volt (eddig), de az edzettnek pont nem lesz. Meglepődnétek ha tudnátok, hány szuper külsejű ember szenved különböző sérülésektől, panaszoktól, mennyi gyógyszer segít elnyomni a fájdalmaik. Ugyanakkor attól, mert valaki 30 éve személyi edző szintén nem lesz kiváló abban amit csinál! Sajnos azt is ki lehet jelenteni, hogy rengetegen megvezetik az embereket a külsejükkel. Fantasztikus külsejük van, de ezt szteroidokkal és egyéb szerekkel érik el. Azt kommunikálják, hogy egészségesen táplálkoznak, valójában minden nap tömik a fornettit, mert a szerek mellett ezt is megtehetik. A képek amivel a legtöbb edző reklámozza magát több hónap szigorú edzés, étkezés, szerek és pár nap borzalmas önsanyargatás és vízhajtás eredménye (vitathatatlanul kemény munkát tesznek bele). Te soha nem fogsz úgy kinézni, lehet már ő se, mégis ez a marketing üzenete. Nem, azt állítom, hogy egy túlsúlyos edző is rendben van, szerintem egy edzőnek a külseje is a névjegye, de sose tudni van e hormonális probléma vagy más a háttérben, úgyhogy jobb, ha nem elsőre ítélkezünk és utána járunk a dolgoknak.

8. Fitnesz terem = garancia?

Amennyiben azt feltételezed, hogy ha egy edzőterembe mész ott kizárólag magasan képzett edzőket találsz ki kell ábrándítsalak. A valóság az, hogy a sok fitnesz terem még a végzettségeket se kéri el az edzőktől, a legfontosabb szempont, hogy hány fizető vendéget hoz a teremnek (tisztelet a kivételnek). Ha egy sportos életmódú TikTok sztár csoportos edzést szeretne tartani, könnyedén talál olyan termet ahol ezt megteheti anélkül, hogy bármilyen végzettsége lenne, mellette ha személyi edzést is hirdet, abba se kötnek bele. A nagyobb fitnesz hálózatok borsos áron mérik a személyi edzés áraikat, de itt se garancia, hogy nem kapsz egy kezdő edzőt magad mellé. Valamilyen szinten a termek hozzáállása is érthető, mégse helyes, hogy a dolgok így működnek, hiszen a termeknek fontos lenne szűrőként funkcionálniuk. Ismétlem, tájékozódj!

9. Ajánlások

Egy vélemény az oldalamról

Azt gondolom 2023 van már lassan, nem tart semmiből Facebook meg Google Business oldalt létre hozni és megkérni a klienseket, hogy írjanak pár jó szót, ha elégedettek. Fontos, hogy ne kamu értékelések legyenek kitéve, mert kezdőnek lenni nem szégyen, valódinak feltűntetni valótlan pozitív értékeléseket viszont az. Az előtte-utána képek tök jók, de ha saját szavaikkal is leírják az emberek, hogy volt akár egy panaszuk vagy céljuk, sikerült megoldani/elérni, az azért más.

10. Szerződés

Ahogy már korábban említettem, ez egy szolgáltatás, ami mindkét fél számára meghatározott keretekkel. Ezeket kell szabályoznia részletesen egy köztetek létrejövő szerződésnek, amit legelső alkalommal átolvasol, kitöltesz, aláírsz és elfogadsz. Amennyiben egy edző nem köt veled ilyen megállapodást/szerződést, úgy az mindkettőtök számára kellemetlenséget okozhat, hiszen nincsenek lefektetve a szabályok és ez minimum félreértésekhez vezethet.

Milyen tehát az ideális személyi edző?

  • Minimum személyi edző végzettsége van
  • Találsz róla információt
  • Alapos anamnézist végez, mielőtt bármibe kezdtek
  • Szerződés vagy megállapodás keretében rögzíti a részleteket (lemondás, bérlet érvényesség, stb.)
  • Transzparensen kiírja a végzettségeit, árait
  • Akad róla egy rendes bemutatkozás
  • Ideális esetben sportolt már életében
  • Legalább a busz után futott párszor
  • A veled való kommunikációban kedves, érdeklődő, megválaszolja a kérdéseid
  • Az alapoktól átveszi veled a dolgokat és edukál (tanít téged, ismereteket oszt meg)
  • Felmér mielőtt terhelne és figyel rád edzés közben, javítja a hibákat

Mit tehetsz, hogy jó edzőt válassz?

Nézz utána, tájékozódj, kérdezz!

Szeretném még egyszer hangsúlyozni: nagyon sok edző van idehaza és ez egy szabályozatlan piac, ez még rosszabbá vált az elmúlt években, de ettől még vannak jó edzők! Hihetetlenül sokat tud segíteni egy felkészült edző és szerintem mindenképp érdemes költeni rá, hiszen egy orvosi vizit már 20-25.000ft, egy jó edző pedig rengeteg fizikai panaszt megelőzhet, ami végül orvosnál érhet véget, amire vagy találnak megoldást vagy (általában) nem.