Aldo Venuti az Istituti Fisioterapici Ospitalieri és kollégái Rómában összesítették a Pifzer/BioNTech második dózisa utáni antitest válaszokat 248 egészségügyi dolgozónál. Hét nappal a második oltást követően 99.5%-uk szervezete antitesteket termelt, mely a már beoltottak esetében nagyobb volt, mint azoknál, akik már átestek a betegségen, ugyanakkor az elhízott (egészségtelen mennyiségű testzsír, nem egyenlő a kis túlsúllyal) egészségügyi dolgozók esetében szervezetük csupán fele annyi ellenanyagot termelt. Emiatt szükséges lehet egy harmadik oltás is az ilyen esetekben. A hazai hírportálok alatt rögtön megjelentek a kétkedők, ennek oka, hogy a hírportálok felüeltesen tájékoztatnak az ilyesmiről, azonban ezek tudományosan teljesen korrekt tanulmányok/statisztikák és van magyarázat is megfigyelésükre.

Jelenlegi statisztika alapján az elhízás kb. 50%-al növeli COVID esetében a halálozási esélyt, 113%-al a kórházba kerülés esélyét. Ennek okai között lehet, hogy az elhízás mellett egyéb kísérő betegségek is jelen vannak, mint például 2-es típusú diabetes vagy szív- és légzési problémák (asztma).

Na de, hogy jön az súlyfelesleg az antitestekhez?

A válasz az, hogy nincs miért csodálkoznunk, hiszen már évekkel ezelőtt megállapították, hogy az elhízás rontja az immunválaszt az influenza oltások esetében is! Az elhízás okozhat a szervezetben anyagcsere problémákat, ilyen például az inzulin rezisztencia vagy a gyakoribb gyulladások, melyek megnehezítik a fertőzésekkel való küzdelmet a szervezet számára.

A jelenlegi információk alapján még a legfittebb emberek sincsenek védve a vírus rövid vagy hosszútávú következményeitől, azonban vitathatatlan, hogy sokkal jobb esélyekkel néz szembe valaki a fertőzéssel és gyorsabb felépülést várhat fizikailag, amennyiben rendszeresen és megfelelően edzi szervezetét és testét.

Források:

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.02.24.21251664v1.full.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5711276/

https://www.unc.edu/posts/2020/08/26/obesity-linked-with-higher-risk-for-covid-19-complications/