A testsúlycsökkentés (fogyás) egy igazán sűrű erdő, amiben könnyű elveszni és nagyon széleskörű tudás, tapasztalat kell a hosszan tartó siker eléréséhez. Na de mi az a tíz dolog, ami még sok éve után is kering az emberek között, tévútra csalva őket a sikeres fogyásukban?

1. Lehet csak egy bizonyos testrészről-területről fogyni.

Sajnos ez nem igaz. Általában a has, fenék, comb tájéka, ami mindenki számára a legnagyobb küzdelmet jelenti. Az, hogy melyik, azt általában genetikai sajátosságok döntik el, a férfiakra inkább a has, a hölgyekre comb és fenék jellemző terület. Ha valaki sikeresen elkezd veszíteni a súlyából, az egész testén, minden területről fokozatosan tűnnek el a zsírrétegek. Amíg ebből a zsírból sok van, egész könnyen megy a dolog, de amint odajut az ember, hogy a legmakacsabb területről kellene fogynia, az már igazi kihívást jelent.

2. Az izzadás fokozása segít a fogyásban, pl. folpack feltekerése, infra fényes gépek.

Még sok évvel ezelőtt volt nagy divat edzés közben folpackot tekerni a testre és azt hinni, hogy azért, mert sokkal jobban izzad az ember, jobban is fogy. Természetesen ez így nem igaz, csupán a bőrfelület természetes szellőzését gátoljuk vele, valamint a hőszigetelő hatás miatt nagyobb fokú lesz az izzadás (több folyadékot veszítünk), de effektiv hatása a fogyás mértékére nulla. Manapság divatosak a különböző gépek, amikben feküdve vagy tekerve infra, ultraibolya meg mezei tátika (vagy ami tetszik) fényben fürösztenek és a gép kiírja, hogy egy óra alatt ülve tekeréssel 1500 kcal-t égettél. 1500 kcal-t akkor égetsz, ha kimész a hegyekbe és 3 órán át futsz…

3. Az edzéstől éhes leszel.

Pont ellenkezőleg, a testmozgás hatására a vér a perifériákba áramlik, tehát az emésztés lelassul. Én például szuperül ki tudom tolni az étkezések közötti időt edzéssel, ami nagy segítség. Hosszan tartó sportolás közben (pl. triathlon) ezért is frissítenek hipotoniás italokkal (alacsony koncentrációjú), mert ha “sűrű” vagy szilárd táplálékot vesznek magukhoz, akkor az emésztéshez a szervezet folyadékot von el, ami kiszáradáshoz vezethet.

4. Nem ehetsz este 6-8 után.

Emögött a mítosz között többek között az bújt meg, hogy az esti étkezéseket jobban elraktározza a szervezet. Megnyugtatok mindenkit, lehet enni este is. Ne a napszak határozza meg, hogy eszel e, hanem a napi mozgásod és bevitt kalóriák száma (na meg persze, hogy mit eszel). Mindenkire rábízom, hogy eldöntse le akar e feküdni üres hassal, én például nem szeretek.

5. Estére nem ehetsz szénhidrátos ételeket.

Miért ne ehetnél? Az számít, hogy a nap/hét folyamán mennyi kalóriát vittél be, ezekből pedig mennyi volt a szénhidrát (a szénhidrát nem csak a cukrot jelenti!). Persze próbálj meg, nem tömör szénhidrátot vacsorázni (sütik és hasonlók). Ha nagyon aggódsz, a nap vége felé csökkentheted a szénhidrát tartalmát az étkezéseidnek, de teljesen kiiktatnod felesleges.

6. Jó, ha kihagysz egy vagy több étkezést.

Amennyiben csak kitolod az étkezések közti időt azzal nincs probléma. De ha egy teljes étkezést kihagysz, azzal csak ártasz a diétádnak, hiszen fontos, hogy a nap végén meglegyen a megfelelő mennyiségű tápanyagod és deficited. Inkább oszd el okosan az étkezéseket! Eképpen nem terheled le a gyomrodat nagyobb adag emésztendő étellel, másrészt kisebb adagokra szokni hosszú távon jót tesz a diétának.

7. “No pain, no gain”.

Természetesen nem mindig kellemes dolog a fogyás, a sport, de a testünk jeleire figyelni kell, mert időben jelez, hogy valami nem oké, szóval ha fájdalmat érzel, biztos lehetsz benne, hogy valami baj van vagy rosszul csinálsz valamit! Ilyenkor NEM SZABAD folytatni a dolgokat, mert garantáltan rosszabbodni fog a dolog.

8. A kúrák működnek

A divatos kúrák, aminek a neve pl. C-vel kezdődik és egy 9-es van benne, a legrosszabb dolog amibe belekezdhetsz. Lehet, hogy rövid távon látványos változást érsz el, de nem hosszú távú megoldás, mint egy életmód változtatás és a drága pénzért csupa olyan “fogyást segítő” homeopátiás anyagot kapsz, aminek a hatására semmilyen tudományos tanulmány nem talált bizonyítékot, pedig vizsgálták. A rövid távú, nagy mértékű fogyás eredményezi a jojo effektust, aminek a lényege, hogy a megszorítás után a szervezet raktározni kezd és még több felesleg lesz rajtad, mint amennyivel kezdted. Válts életmódot, egyél egészséges ételeke, mozogj többet, a kúrákat meg felejtsd el. Örökre.

Ne 7, 9, 30 napokban gondolkodj… Években!
9. Egyes ételek felgyorsítják az anyagcseréd

Ezekre sincs semmilyen tudományos bizonyíték, én pedig azt mondom ne higgy semmi olyasmiben, ami nincs alátámasztva. Tudod, hogyan gyorsíthatod az anyagcseréd? Mozgással! Mindig ugyanoda lyukadunk ki: semmi csodaszer nem létezik, csak a mozgás! Az olyan táplálék kiegészítők is, mint a garcinia cambogia is csak humbug sajnos. Azt mondod nem, mert neked használt? Placebo. Hihetsz benne, ha akarsz, ártani nem árt, csak a pénzed jobb dolgokra is költheted.

10. Minden finomságot meg kell vonnod magadtól

Mára tudjuk, hogy egy életmód váltás/fogyás hosszú távon akkor sikeres, ha egyensúlyt keresünk és néha (!) van benne bűnözés. Igen, még a legvacakabb kaját is be lehet vállalni aklalmanként, a szervezetünknek szüksége van a változatosságra. Viszont ennek is megvan a trükkje. A bűnözést próbáld egy kemény testmozgás utánra időzíteni, ne pedig olyan napra, mikor semmit nem csinálsz vagy keress arany középutat, próbáld egészségesebb alapanyagokból elkészíteni.