Miközben az emberek többsége elsőre csak a túlsúlyt párosítja az egészségtelenséghez, ez koránt sincs így. A szövetek közti (viscelaris) zsír nagy kockázatot jelent és életmódunkkal van erős összefüggésben (ezt egyébként én még mérem is minden első találkozás alkalmával!). Ezt támasztja alá egy friss kutatás, mely az amerikai Kardiológusok Kollégiuma szaklapban jelent meg.

egészséges szív

A “zsíros szív” bár statisztikailag inkább nőkre veszélyes, nem érdemes a számokkal nyugtatgatniuk magukat a férfiaknak sem. “Tudjuk, hogy a túlsúly megduplázza a szívrohamok esélyét,” idézik a tanulmány szerzőjét, Dr. Satish Kenchaiah-t, az Icahn School of Medicine kardiológus professzorát, a Mount Sinai Kórházból. “Azt találtuk, hogy a túl magas perikardiális (szív körül lerakódott) zsír tovább növeli a kockázatokat, még a már ismert elhízási kockázatok mértékén felül is.”

“Ezek a felfedezések rámutatnak, hogy a szív körüli adipóz (zsír) szövetek, különösen veszélyesek lehetnek a szív egészségére,” mondta Dr. Gregg C. Fonarow, az UCLA kardiológus professzora, aki külsősként szemlézte a tanulmányt.

Vékonynak lenni nem egyenlő az egészségességgel

Az alacsony testsúly nem feltétlenül jelent védelmet a szív körüli zsír felhalmozódására, ahogy a tanulmány rámutat. A 6,785 résztvevővel végzett kísérletben egyenlően osztottak el nőket és férfiakat. A tanulmány vékony résztvevői, mind 25 alatti BMI-vel rendelkeztek és 10 százalékuknak volt magas a szív körüli zsírszövet. Ez a szám 29 százalékra ugrott a túlsúlyos alanyok (BMI 25-30) és 55 százalékra az elhízottak (BMI 30<) között.

Testsúlytól függetlenül, a szív körüli zsírszövet nagyobb mennyisége, nagyobb veszélyt jelent a szívre nézve. “Nem csupán a testzsír összes mennyisége, de annak koncentrációs eloszlása a szív körül is nagyban összefügg a szívelégtelenséggel,” mondta Kenchaiah.

“A testsúlyon kívül rengeteg egyéb faktor van, ami alapján valaki egészsége megítélhető,” mondta Kristen Smith, dietetikus és táplálkozási szakértő, az Atlantai Piedmont Healthcare elhízási operációk programjának koordinátora. “Egy normál BMI-vel rendelkező személynek is koncentrálódhat olyan helyeken testében a zsír, ami megnöveli az esélyét a krónikus betegségeknek vagy szívelégtelenségnek.”

“Ez a tanulmány kiváló példája annak, hogy miért kell az egészségügyi szolgáltatóknak az egészséges életmódról és viselkedésről beszélni, nem csak a testsúlyról,” mondta Julie Stefanski, a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvívője, táplálkozási szakértő.

BMI

Hogyan lesz “zsíros a szív”?

Az emberi szív kitágulva vérrel telíti meg a kamráit, majd összehúzódva vért pumpál a test további részeibe (ez a kis vérkör és nagy vérkör). A szív körüli zsírszövet potenciálisan eljuthat a szívizom sejtjeibe, melyek összehúzódnak vagy ezek közé a sejtek közé, merevebbé téve a szívet és pumpálási diszfunkciót okozva, magyarázta Kenchaiah.

A szív körüli zsír kapcsolatban van a koszorúerekben lévő plakkokkal (zsíros lerakódások) is, amik szívrohamokhoz és későbbi szívleállásokhoz vezethetnek, tette hozzá.

szív körüli zsír

A tanulmány, amely nemzetileg is reprezentatív, kb. 7000 45 és 84 év közötti alanyt vizsgált, kizárta azokat a vizsgálatból, akiknek már meglévő kardiovaszkuláris betegsége volt és számba vette az olyan változtathatatlan kockázatokat, mint a nem, életkor, valamint a változtathatóakat, mint a cigarettázás, túlzott alkoholfogyasztás, magas vérnyomás, magas koleszterin, diabétesz. Arra jutott, hogy a szív körüli zsír egyértelműen megnövelte a szívelégtelenség kockázatát a nők és férfiak körében is.

Még ha tehát nincs is jelen olyan kockázati faktor, mint a magas testzsírszázalék, diabétesz vagy más szívprobléma, a magas perikardiális zsír önmagában is kockázatnövelő tényező.

A nők nagyobb veszélyben

A nők statisztikailag alacsonyabb perikardiális zsírral rendelkeznek a férfiaknál a tanulmány alapján, ugyanakkor számukra ez magasabb kockázatot jelent. Minden 41ml-nyi zsír a szív felső-középső részében 44%-al növelte a szívelégtelenség kockázatát a nők körében, míg ez a férfiak esetében csupán 13% volt. Továbbá a magasabb perikardiális zsírral rendelkező nőknek kétszer akkora esélyük volt szívelégtelenségre, míg férfiak esetében ez csupán 50%-os növekedéssel járt.

További tanulmányokra van szükség a nemek közti különbségek vizsgálatára e területen, mondta Kenchaiah. Minden 45 és 84 év közötti, kardiovaszkuláris problémákkal nem rendelkező embernek érdemes vizsgálni a perikardiális zsír mennyiségét. Ennek gyakoriságát még meg kell állapítani, a vizsgálat CT szkenneléssel végezhető.

túlsúly

Figyelni kell a magas vérnyomásra, magas vércukorra, abnormális koleszterin szintre vagy bármilyen jelére az infarktusnak vagy koszorúér betegségnek. Amennyiben bármelyik is jelen van, úgy azonnali lépésekre van szükség!

A vérnyomás normál szint közelében tartása nagyban csökkentheti a szívelégtelenség kockázatát, a vércukor, a normál koleszterin és triglicerid szint szintén kiemelt fontosságú. A cigarettázás elhagyása is hatalmas lépést jelent az egészség megőrzésében.

“Pontos adataink nincsenek még, de bátran kijelenthető, hogy az egészséges táplálkozás, fittség megőrzése, egészséges testsúly megtartása és a befolyásolható kockázati tényezők elhagyása-csökkentése meggátolhatja a perikardiális zsír felhalmozódását” tette hozzá Kenchaiah.

A cikk eredetije a CNN Health oldalán jelent meg.

Források:
https://edition.cnn.com/2021/06/01/health/fatty-heart-health-risk-wellness/index.html
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0735109721011840?via%3Dihub