Kezdjük azzal, hogy valóban szükségünk van e vitaminokra vagy csak a csúnya gyógyszeripar profitéhsége miatt nyomja ezt a reklám? Nos, a szomorú igazság, hogy szükségünk van rá! Ennek több oka is van, nem fogok nagyon mélyen bele menni, de példaként említhetem a nem kellően változatos/hiányos táplálkozást, túl kevés napsütésben eltöltött időt, egészségtelen életmódot, stb. A tápkiegekre én mindig úgy tekintek, mint a szükséges eszközök ahhoz, hogy ellássam és megfelelő szinten tartsam a szervezetem védelmi képességét, működését. Amennyiben valaki aktívan sportol is, úgy számára ezekből még nagyobb mennyiségre van szüksége egy “átlag embernél”. Ez még hagyján, de a teljesítmény és mindennapi működés mellett a vitaminok és ásványi anyagok még számítanak a szövetek, sejtek, szervek működésénél is. Nem fogom kifejteni, hogy az egyes vitaminok miért nélkülözhetetlenek, ezeket el lehet olvasni a vitaminok leírásánál, maradjunk annyiban, hogy szinte minden tudós, orvos, táplálkozási szakértő és sportoló egyetért abban, hogy ezekre szükségünk van táplálékkiegészítő formájában. Kérlek amennyiben speciális egészségügyi kondiciód van, úgy járj el körültekintően, ebben a cikkben általánosságban írok a dolgokról.

Túl lehet e adagolni a vitaminokat? Bármit túl lehet adagolni, a vizet is, a víz miatt mégse szoktunk aggódni annyira. A vitaminok esetében van egy úgynevezett RDI (Recommended Daily Intake) mennyiség, ami az ajánlott napi bevitelt jelenti. Ez a szám egyrészt átlagemberekre vonatkozik, akik tipikus átlag életmódot folytatnak, bőven beleszámítva az ülőmunkát. Másrészt ez a mennyiség úgy lett megállapítva, hogy bőven a biztonságos határon belül legyen. Harmadrészt ahhoz, hogy valamit túlagadoljunk vitaminok tekintetében, ahhoz hosszú ideig kellene túl sokat szedni belőlük és a következmények sem azonnaliak lennének, szóval ha tripla adag C-vitamint vettél be reggel, nem kell a sürgősségire rohanni. Ezek alapján és saját tapasztalatom alapján is azt mondom, nyugodtan szedjünk kicsivel nagyobb mennyiséget be a vitaminokból az RDI-hez képest, leginkább ha a körülmények indokolják, pl.: télen érdemesebb nagyobb C és D vitamin mennyiséget bevinni, illetve nagyobb megterhelés előtti időszakban.

Az RVI (Nutrient Reference Value) érték szintén egy nemzetközi mutató szám, amit az EU-n belül használnak. Az egyes termékeken az NRV azt mutatja, hogy a termékben lévő mennyiség mennyit fedez az EU-n belül elfogadott és átlag emberek számára megállapított NRV mennyiségből. Például ha a multivitaminnál azt látjuk, hogy NRV 100%, akkor az multivitaminban lévő vitamin mennyiség lefedi a napi ajánlott mennyiségünk belőle. Röviden: ha az van rajta, hogy RVI 100% és lenyeled, aznapra bevitted a mennyiséget, amit EU-n belül ajánlanak :)

Multivitamin

A multivitaminnak már a nevében is benne van, hogy ez egy összetett dolog. Épp ezért tartom a legfontosabbnak mind közül, hiszen ha ez kimarad, azzal sokat veszítünk. Ezekben alapvető vitaminok és ásványi anyagok vannak, amikből ha túl kevés van “rés támad a pajzson”. Az immunrendszer nem csak egy legenda, nekem év vége felé, hosszú és kemény megerőltetéseket követően érződött már, hogy elgyengült és ha bármikor beteg vagyok az év során, az ilyenkor van. Az A-Z Multivitaminból napi egyet kell bevenni csak, lehetőleg étkezéssel egybe kötve.

C-vitamin

A C-vitamin az, amiről mindenki hallott. A multivitamin mellett ezt én por formájában is fogyasztom napi szinten (aszkorbinsav a tudományos neve). Intenzív sportolás esetén 2-3g C-vitamint nyugodtan bevihettek (ebbe számoljuk bele a normál étkezéssel bevitt vitamin mennyiséget is), 4g és afelett azért már nem tanácsos a hosszantartó bevitele, mert lehetnek negatív hatásai, de általában simán vizelettel együtt kiürül a felesleg mennyiség.

D vitamin

Az utóbbi években már nagyobb hangsúlyt kapott a C mellett a D-vitamin is. A legfőbb forrásunk hozzá a napsütés (pontosabban napfény hatására állítja elő a szervezetünk), így napjainkban nem csoda, hogy a rengeteg beltéri munkavégzés miatt alacsonyabb az emberek D-vitamin szintje a szükségesnél. Van D2 és D3 vitamin is, a D3 számunkra jobban hasznosítható, a természetben is ebből fordul elő több. Sajnos az élelmiszerekben elenyésző mennyiség található belőle, csak étkezéssel, napsütés nélkül nem tudunk elegendőt előállítani belőle. Végeztek kutatást és bizony azt találták, hogy élsportolóknál is gyakori a D-vitamin hiánya, szóval magától nem lesz elegendő belőle sajnos nekünk, tenni kell érte. Számos pozitív hatása van és jelenleg is rengeteg kutatás folyik, hogy továbbiakat is felfedezzenek!

Omega 3

Az Omega-3-ról is sokat hallani. Lényegében egy zsírsav, amit tengeri halolajból lehet nagy mennyiségben bevinni, viszont a tengeri hal drága, nekünk pedig sok kell belőle. Együnk halat (is) és szedjünk omega-3-at (is). Jó hosszú listája van a pozitív hatásainak, gyulladásgátló, koleszterinszint csökkentő, immunrendszer erősítő, de kismamáknál is fontos rá odafigyelni. Természetesen a kutatások itt is folymatosan zajlanak.

Ízületvédő

Minden kliensem számára javaslom, hogy kúraszerűen alkalmazzon ízületvédő táplálékkiegészítőt, akár vannak ilyen jellegű problémái, akár nincsenek. Attól, hogy nem látjuk vagy érezzük ízületeink egészségi állapotát, még lehet vele gond vagy haladhat afelé a dolog. Rengeteg embernek lesznek előbb-utóbb ízületi problémái, a nem megfelelő edzés, tartás hibák, életkor előrehaladása vagy rossz terhelés miatt és érdemes ennek elébe menni, tenni ellene. A cél az, hogy ellássuk a szervezetünk mindennel a normál működés és problémák megelőzése érdekében. Önmagában ez nem fogja megoldani a rossz dolgokat, de mindenképp nagy segítség a testünk és szervezetünk számára, ha megkapja azokat a dolgokat megfelelő mennyiségben, amivel toldozhatja-foldozhatja pici testünket. Egyébként természetesen én is szedem! Érdemes kúraszerűen szedni.

Elektrolitok

Az elektrolit háztartás rendben tartása nem kizárólag a sportolók számára fontos. Az emberi test 60-70%-a víz, ebben a térben pedig az elektolitok kulcsfontosságú szerepet töltenek be a működésben, nem csak az izomzat szempontjából, hanem az idegrendszeréből is! A görcsök ellen mindenhol magnéziumot javasolnak, de én azt mondom, hogy ne kizárólag magnéziumban gondolkodjunk, hiszen az elektrolitok megfelelő aránya (melynek nagy része a magnézium) is fontos! Bármikor, mikor izzadunk elektrolitot veszítünk, szóval nem kell hozzá sportolni, hogy a pótlásra gondoljunk.

Jöjjön a végére pár gyakori kérdés és azokra megfelelő válasz!

  • Helyettesítik e a vitaminok a rossz táplálkozást? Nem, ahogy varázsszerek sincsenek, ezek is csak kiegészítők az egészséges táplálkozás mellé, szóval nem úszod meg, hogy rendesen kajálj!
  • Kinek van szüksége táplálékkiegészítőkre? Az én véleményem szerint mindenkinek, mert az egészségnél nincs fontosabb és amit tehetünk az az, hogy biztosan ellátjuk a testünk mindennel amire szüksége van.
  • Kell szednem ezek kívül mást is? Őszintén szólva ömlik ránk a reklám, hogy szedjünk a szemünk egészségére, az idegrendszerünkre, stresszre és millió dologra valamit. Ezt mindenki döntse el maga, ezeken kívül én még pár dolgot szedek, de alapvetően ezekre mondom azt, hogy “must have” azaz, tényleg szedje mindenki, ha esik, ha fúj!
  • Van különbség aközött, hogy kapszula vagy por formájában viszek be valamit? Alapvetően a felszívódásban. Amennyiben kapszulában viszel be valamit, annak lehet elnyújtottabb a felszívódása, míg ha por formájában folyadékkal iszod meg, azonnal elkezd felszívódni. Ha nincs különösebb okod rá, teljesen jó ha egy nagy zsák port veszel millió tabletta helyett.
  • A vitaminokat magukban vagy étkezéssel érdemes bevenni? Vannak zsírban oldódó vitaminok, ezeket érdemesebb étkezéssel együtt bevenni, illetve vannak vízben oldódóak, ezekhez inni kell folyadékot. Szerintem nem ezen fog múlni az egészséged, úgyhogy ne görcsöld túl a dolgot…