Az Európai Preventív Kardiológia oldalán jelent meg egy átfogó, alapos kutatás a Spanyol Tudományos és Innovációs Minisztérium finanszírozásával, illetve az Alcalá Egyetem támogatásával január végén a túlsúly és elhízás, valamint az egészség kapcsolatáról. A kutatás célja az volt, hogy eldönthessék igaz e a mondás, miszerint túlsúllyal/elhízva is lehet valaki egészséges (fat but fit). Ha van olyan ismerősöd, aki látható túlsúllyal is azt vallja, hogy “de hát én mozgok eleget”, annak érdemes ezt a cikket megmutatnod.

A kutatás során összevetették a BMI-t (tesstömeg index), PA szinteket (fizikai aktivitás) és a főbb kardivaszkuláris betegségek rizikófaktorait (CVD).
A résztvevők 18-64 év közöttiek voltak, mozgásmennyiségük tekintetében 65% inaktív, 12.3% elégségesen aktív és 24.2% rendszeresen aktív. 30%-uknak volt magas koleszterinje, 15%-nak magas vérnyomása, 3%-nak cukorbetegsége.

A képen jól látható, miképp növekedett meg a túlsúllyal a különböző betegségek esélye

A tanulmány arra a következtésre jutott, hogy ugyan a fizikai aktivitás bár csekély mértékben – legalábbis részben – csökkenti a túlsúly/elhízás hatását a kardiovaszkuláris kockázatok esetében, ugyanakkor távolról sem ellensúlyozza ezeket. A túlsúly/elhízás még aktív életmód esetén is kb. duplájára növeli a magas koleszterin, ötszörösére a magas vérnyomás és négyszeresére a cukorbetegség kockázatát azokhoz képest, akik bár inaktív életetet élnek, de nem rendelkeznek túlsúllyal.

Miért más ez, mint a többi

Ez a kutatás azért is különleges és “van súlya”, mivel e témában ez az egyik legtöbb résztvevővel végzett kutatás, összesen 527 662 dolgozó felnőtt adatait elemezték ki. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk vele, hogy mi számít túlsúlynak már és mi normál testtömegnek. Alább betettem egy képet, ami vizuális segítséget nyújthat számotokra, hogy megértsétek, hol jöhet már szóba az elhízás. Nagyon fontosnak tartom megjegyezni, hogy számtalan más kutatás készült az elhízás tekintetében, melyben különböző betegségekkel, bajokkal összefüggésben vizsgálták az elhízást és mindegyik arra jutott, hogy az elhízás minden szempontból károsan hat az egészségünkre. Aktuális példaként utalnék korábbi bejegyzésemre, melyben arról írtam, hogy a túlsúly még a COVID oltásnál is hátrányt jelent! Különösen fontosnak tartom, hogy gyerekek esetén is tartsuk szem előtt a túlsúlyt és ne húnyjunk szemet felette szeretetből… Természetesen vannak olyan testalkatok, akik számára a BMI nem megfelelő mérőszám, valamint olyanok, akik sport miatt esnek pl. a soványság kategóriájába, így rájuk ez nem feltétlenül vonatkoztatható. Az itt leírtak tehát az átlagos populációra érvényesek, de az egészségére mindenki figyeljen oda.

A kutatásban a következő BMI határokat használták:
BMI 20.0–24.9 kg·m−2 normál testtömeg
BMI 25.0–29.9 kg·m−2 túlsúlyos
BMI BMI ≥ 30.0 kg·m−2 elhízott

Inaktív: aki semmilyen fizikai aktivitást nem végzett
Elégségesen aktív: aki kevesebb, mint 150 percet vagy 75 perc közepes/intenzív percnél kevesebbet mozgott
Rendszeresen aktív: aki legalább 150 percet mozgott hetente közepesen aktív intenzitással vagy legalább 75 percet magas intenzitással

Ez a kép illusztráció csupán, a kutatás során nem ezeket a határokat használták. Természetesen minden ember egyedi jellemzőkkel bír, a BMI sem tökéletes mutató, de kiváló viszonyítási alap és a népesség nagyobb részére alkalmazható. 

Forrás: https://academic.oup.com/eurjpc/advance-article/doi/10.1093/eurjpc/zwaa151/6105192